1 January 2007 at 07:19 posted by Bart Van Belle 0 Comments

De Morgen had an item about Belgian rockers (Tom, Daan, Stef-Kamil, Stijn) singing in Dutch. It doesn't contain anu new info, but here's the dutch text anyway.

dEUS-voorman Tom Barman, die jaren geleden al meeschreef aan Gorki's 'Ik ben aanwezig', leverde onlangs met 'De doorgedachte' zijn eerste zelfgeschreven Nederlandstalige liedje af. Het belandde weliswaar op de jongste plaat van Henny Vrienten, maar toch, daar zal het volgens de Antwerpenaar beslist niet bij blijven. Want of hij zich nu van de taal van Shakespeare, Molière of Conscience bedient, voor Tom Barman telt in de eerste plaats de kwaliteit van het nummer.

"Eigenlijk is in het Nederlands schrijven niet zo anders", schokschoudert hij. "Je moet er enkel voor zorgen dat je geprogrammeerd staat op je eigen taal wanneer je je gitaar vastpakt, en dat vergt niet meer dan een eenvoudige klik." Barman voegt er echter aan toe dat het Nederlands zich weliswaar uitstekend leent voor een traag nummer, maar voor het uptempo werk moeilijker te beteugelen is. "Dan moet het spitser en energieker en kun je het sowieso niet over dezelfde dingen hebben."

Barman onderschrijft Daans stelling dat er voor een Vlaamse zanger-muzikant minder risico op geloofwaardigheidsverlies bestaat wanneer die van het Engels naar het Nederlands overschakelt. "Puur geografisch is in het Nederlands beginnen dus een vernauwing, maar dat kan volgens de
perceptie blijkbaar wel. Omgekeerd komt het al gauw over als een carrièrezet, en ik ken eerlijk gezegd niet veel voorbeelden die daarmee weggekomen zijn. Kijk maar naar Clouseau."


Een niet onbelangrijke consequentie van schrijven in de moedertaal is wel dat je als tekstschrijver zogoed als naakt komt te staan. Maar dat is net opwindend, ondervindt Barman. "Al mijn teksten zijn immers persoonlijk. Alleen is het niet meer dan normaal dat men hier in Vlaanderen of in Nederland automatisch beter zal luisteren naar een Nederlandstalige tekst.
Dat plots een barrière wegvalt, dat je je in een song kunt uitdrukken zoals je dat in het dagelijkse leven doet, maakt het des te spannender."0 Responses so far.