4 July 2006 at 08:22 posted by Bart Van Belle 2 Comments

Tom talks about his motivation for 0110 in De Morgen. He says he doesn't know if music can change your mind, but it can give you more awareness. Music doesn't need to have an explicit message. He believes in the power of beautiful things.

"Ik weet niet of muziek je mening kan veranderen, maar ze kan je zeker bewuster maken, zoals Bob Marley me als jonge gast politiek bewust heeft gemaakt. Muziek hoeft daarvoor zelfs niet expliciet een boodschap uit te dragen. Ik geloof in de kracht van mooie dingen. Als je in staat bent om schoonheid te ervaren dan zul je gevoeliger en meer open in het leven staan.

Ik ben niet het type om speeches te gaan houden of met vlaggen te zwaaien en dat gaan we op 1 oktober dan ook niet doen. Alle artiesten moeten zelf maar kiezen hoe ze hun engagement willen uiten. Dat we Helmut Lotti én Flip Kowlier op één affiche
hebben staan, dat is vanzelf toch al een statement om u tegen te zeggen? Dit is
geen feestje voor een klein clubje linkse rakkers.

Sinds ik dit idee heb gelanceerd spreken veel mensen me aan over politieke en maatschappelijke toestanden. Vrienden, maar ook wildvreemden op straat. Ik word gedwongen om over veel problemen na te denken en begin op steeds meer dingen te letten. Een sympathieke taxichauffeur die plots een smerige racistische opmerking maakt, zo van die dingen.

Ik heb absoluut geen politieke ambities, maar als ik een politieke uitspraak doe, is dat meteen voorpaginanieuws. Blijkbaar is dat iets zeldzaams. Tot nu toe zwegen de meeste muzikanten liever. Ik voel bij veel collega's dat er een soort opluchting bestaat, nu het stilzwijgen is doorbroken."2 Responses so far.

  1. And on Monday 09/10 Flanders will note that the societyproblems were solved thanks to Tom Barman...

  2. neeltje says:

    Tom is not claiming that these concerts are going to solve or change anything. All he wants to do is make a statement: Not all Belgian people are racists! We are just going to have a BIG party and we will enjoy the positive atmosphere...

    It seems as if the members of your party are going to have to start throwing away lots of cd's :)