15 June 2005 at 19:07 posted by Bart Van Belle 0 Comments


Tom has been selected to present his favorite movies to in the Arenberg-cinema in Brussels during the Ecran Total-festival.

Tom selected The Exorcist (William Friedkin), Happy Together (Wong Kar-wai), M (Fritz Lang), The Servant (Joseph Losey) and Who's Afraid of Virginia Woolf (Joseph Losey)

below is the text Tom wrote about his choice.

“If you existed, I would divorce you.”Het dialogenvuurwerk van Who’s Afraid, de provocerende politieke moraal van M, de psychologische terreur van The Excorcist en The servant of de verdwaalde romantiek vanHappy Together, een duidelijke lijn is doorheen deze gekozenfilms niet echt waar te nemen. Of het moest zijn dat ze stuk voor stuk beladen thema’s aanpakken op een bijzonder spannende manier en geijkte clichés droogjes onderuit halen.

Want ondanks de rotzooi die ze over elkaar uitbaggeren, houden Martha en George wel van elkaar. En hoe pakkend is het, dat net een priester die met een geloofscrisis worstelt, de duivel uit suburbia moet gaan drijven ? En is M geen ordinaire moordenaar waar je op de duur bijna medelijden mee krijgt ? Het zijn existentiële nagelbijters, niet bepaald gemaakt om het door allerhande media opgelegde wereldbeeld te bevestigen. Er is hoop, maar deze staat niet gecreditop de generiek. Er is licht, maar dat komt waarschijnlijk vande projector achter u.

Het zijn 5 klassiekers uit 5 verschillende decennia die moeiteloos overeind blijven en mij nog altijd doen lachen en huiveren. 15 jaar geleden speelde ik geregeld in de Arenberg galerij voor ongeïnteresseerde voorbijgangers. Deze zomer mocht ik dit lijstje voorleggen.

Dank u Arenberg. Enjoy !

Tom Barman


The full program of Ecran Total can be found here.

0 Responses so far.